Cohousing?

Cohousing is een woonconcept, waarbij een ideale mix van privacy en collectief wordt nagestreefd. Typisch aan cohousing zijn de volledig uitgeruste privé-woningen met eigen keuken en badkamer, en dit gecombineerd met uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een (moes)tuin, fietsenberging, wasruimte, een gemeenschappelijke keuken, een logeerkamer, speelmogelijkheidvoor kinderen, een werk- en/of hobbykamer…

Een cohousing project probeert via de typische architectuur het buurtgevoel een extra boost te geven. De cohousing wijk groepeert de verschillende woningen langs een voetgangersweg of rond een plein. Je parkeert steeds aan de rand waardoor de cohousing kern een groene omgeving kent. Cohousing probeert de voordelen van woningen in private eigendom te combineren met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen die automatisch leiden tot een verhoogd gemeenschapsgevoel.

Cohousing komt overgewaaid uit Denemarken, waar het woonconcept erg is ingeburgerd en op veel bijval kan rekenen. In Vlaanderen is cohousing nog relatief nieuw, maar de vele initiatiefgroepen in verschillende steden en gemeenten bewijzen dat het concept ook hier in de lift zit.

Voorbeelden van bestaande cohousings vind je op de website van Samenhuizen: http://samenhuizen.be/voorbeelden