Cohousing?

Cohousing is een woonconcept, dat door een groep mensen samen wordt uitgewerkt. Hierbij wordt een gezonde mix van privacy en collectief nagestreefd. Typisch aan cohousing zijn de volledig uitgeruste privé-woningen met eigen keuken en badkamer, en dit gecombineerd met uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een (moes)tuin, fietsenberging, wasruimte, een gemeenschappelijke keuken, een logeerkamer, speelmogelijkheidvoor kinderen, een werk- en/of hobbykamer…

Soms wordt de term cohousing in de media en het dagelijks taalgebruik ook gebruikt voor andere vormen van samenhuizen, zoals woongroepen die 1 woning met elkaar delen en privé geen eigen badkamer en keuken hebben, maar dat wordt niet bedoeld met ‘cohousing’. Bij ‘co-wonen’ heeft ook elk gezin haar eigen privé-woning, maar zijn er minder uitgebreide gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen.

Een cohousing project probeert via de typische architectuur het buurtgevoel een extra boost te geven. De cohousing wijk groepeert de verschillende woningen langs een voetgangersweg of rond een plein. Je parkeert steeds aan de rand waardoor de cohousing kern een groene omgeving heeft. Cohousing probeert de voordelen van woningen in private eigendom te combineren met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen die automatisch leiden tot een verhoogd gemeenschapsgevoel.

Cohousing komt overgewaaid uit Denemarken, waar het woonconcept erg is ingeburgerd (7% van de Denen woont in een cohousing!) en op veel bijval kan rekenen. In Vlaanderen is cohousing nog relatief nieuw, maar de vele initiatiefgroepen in verschillende steden en gemeenten bewijzen dat het concept ook hier in de lift zit. Doorgaans wonen er in een cohousing tussen de 8 en 35 gezinnen.

Voorbeelden van bestaande cohousings vind je op de website van Samenhuizen: http://samenhuizen.be/voorbeelden

Hieronder vind je een heleboel filmpjes die cohousing uitleggen, of waarin bewoners vertellen over hun cohousing:

Nederlandstalige filmpjes
We bezochten in 2016 Cohousing Vinderhout met onze groep. Hier is eerst een nieuwsitem over hen in op de regionale TV-zender AVS van 2009 toen er enkel nog een groepje mensen met een plan was:

En hier het project 6 jaar later, toen het al een 5-tal jaar bewoond was:

Cohousing De Okelaar in Wolvertem:

Cohousing La Grande Cense in Clabecq, de eerste ’s candinavian style’ cohousing in België op het VTM nieuws in 2007, toen ze nog aan’t plannen waren:

Engelstalige filmpjes